Uitgelicht: Paul en Mark Kostabi

Mark en Paul Kostabi: over gestileerde engelen en onvoorzichtige zorg

Mark en Paul Kostabi zijn zoons van Estlandse immigranten die in de Verenigde Staten een nieuwe toekomst vonden. Is het leeftijdsverschil maar twee jaar, het werk van de broers verschilt als dag en nacht.

Geënt op de Factory van Andy Warhol creëerde Mark Kostabi (1960) met Kostabi World zijn eigen atelier. Daar liet hij zijn kunstwerken – waarin veelal engelachtige figuren zonder gezicht centraal staan – zowel bedenken als uitvoeren door assistenten. Was het resultaat naar wens dan zette Mark zijn handtekening.

Deze provocerende aanpak leidde tot veel kritiek uit de kunstwereld. Daar maalde Mark amper om, want commercieel ging het hem voor de wind. In de late jaren tachtig bracht zijn werk tot wel 30.000 dollar op. Hij droeg zijn succes met verve uit en poseerde graag met stapels dollars.

Marks publicitaire performance speelt een belangrijke rol bij zijn succes. Hij gaf vuistdikke boeken over zichzelf uit, was te gast bij Oprah en had een eigen tv-programma, The Kostabi Show. Zijn werk siert een Swatch-horloge en albumhoezen zoals Use your illusion van Guns & Roses. Ook figureert Mark in American Psycho van Bret Easton Ellis. Die laat de hoofdpersoon Kostabi-kerstkaarten naar zijn vrienden sturen.

Het werk van Paul Kostabi (1962) lijkt in niets op dat van Mark. Geen gestileerde engelen maar ongepolijste, rauwe en krachtige gezichten; “beladen met onvoorzichtige zorg” in de woorden van zijn oudere broer. Pauls schilderijen lijken kinderlijk maar de kwaliteit is onmiskenbaar. Er zijn overeenkomsten met Cobra maar ook met het werk van Herman Brood. Daarmee deelt Paul Kostabi de liefde voor muziek. Hij is medeoprichter van punkrockband Youth Gone Mad, producer en audio-engineer.

Lang kreeg het werk van Mark veel meer aandacht en werden er hogere prijzen voor betaald. Maar de waardering voor Pauls kunst neemt terecht toe, ook in Europa. Veilingprijzen vertonen een sterk stijgende lijn. Onder meer op Catawiki wordt regelmatig werk van Paul aangeboden. Meestal gaat het daarbij om reproducties.

Reynaert heeft twee schilderijen van Mark Kostabi en een aanzienlijke collectie met origineel werk van Paul Kostabi. Daaronder Foundation, een enorm doek van 4,5 bij 1,20 meter dat geïnspireerd is op 9/11.

Nieuwsgierig? Bekijk het werk van Mark Kostabi en Paul Kostabi.