Mark Kostabi

Mark Kostabi werd geboren in 1960 in Los Angeles, als zoon van Estlandse immigranten. Hij was een de meest prominente figuren in de East Village-kunstscene in de jaren ’80. Kostabi won zelfs de Proliferation Prize voor New Yorkse kunstenaar met de meeste tentoonstellingen.

Mark Kostabi is vooral bekend om zijn schilderijen van gezichtsloze figuren die vaak commentaar geven op actuele politieke, sociale en psychologische kwesties. Analoog aan Warhol heeft hij een studio met schilderassistenten en ideeënleveranciers. Kostabi exposeerde over de hele wereld en zijn werk is vertegenwoordigd in collecties van toonaangevende musea als het Museum of Modern Art, het Guggenheim en het Groninger Museum. Hij ontwierp albumhoezen, onder meer voor Guns ‘N’ Roses (Use Your Illusion). Ook zijn er Alessi-vazen, Rosenthal-espressokopjes en een Swatch-horloge met zijn creaties.

Mark Kostabi mediageniek noemen, is een understatement. Hij figureerde in The Oprah Winfrey Show en talloze andere tv-programma’s. Zijn schilderijen waren onderdeel van het plot van een Miami Vice-aflevering. Kostabi was onderwerp van meerdere documentaires en hij produceert een eigen kabeltelevisieprogramma, The Kostabi Show.