Uitgelicht: Corneille

Corneille, vrouwen en een New Yorkse hotelkamer. Plus een kat.

Er was een periode dat confrontatie met werk van Corneille haast onvermijdelijk was. Naast zijn vele kunstwerken – vooral grafiek – was hij ook verantwoordelijk voor het ontwerp van schaaltjes, stropdassen, wandkleden en nog veel meer.

Commercieel gevoel kon Guillaume Corneille van Beverloo (1922-2010) niet worden ontzegd. Dat leidde tot een visuele overkill die zijn reputatie niet per se positief beïnvloedde. Kenners hebben de meeste waardering voor zijn vroege, abstracte werken. Reynaert Art heeft er een aantal van in de collectie. Maar ook later maakte hij interessante kunst.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw had de dynamiek van New York grote aantrekkingskracht op Corneille. Ook zijn Cobra-kompaan Karel Appel was regelmatig te vinden in the Big Apple. Van deze periode getuigt het boek ‘New York Room 422’ dat Corneille uitbracht samen met fotograve Irina Ionesco. De titel verwijst naar de kamer in het roemruchte Chelsea Hotel waar de kunstenaar verbleef samen met zijn lief – en latere vrouw – balletdanseres Natacha Pavel. Overigens had Corneille naar verluidt ook een relatie met Ionesco. Haar eerste camera kreeg ze van hem.

De zwart wit foto’s uit het boek – vooral van Natacha – vormen de basis voor een reeks litho’s uit 1979. Officieel met titels als Le Papier Peint, Conversation en Le Bouquet Fleurs, maar vooral bekend als de New York Rooms. Met als onderwerp telkens een hotelkamer, sofa en bevallig gedrapeerde dame(‘s). In tegenstelling tot de foto’s uit Ionesco’s boek zijn de litho’s in kleur. Maar net als het boek geven ze een treffend sfeerbeeld.

Reynaert Art heeft drie litho’s uit de New York Rooms in collectie. Elk met een extraatje. Want bij een klein deel van deze serie voegde Corneille aan de oorspronkelijke litho een gezeefdrukte witte kat toe. Daarmee verdubbelde hij zijn vaste thema’s. Alleen de vogel ontbreekt nog.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje in een New York Room.

Reynaert Art heeft nog twee werken uit deze serie, inclusief gezeefdrukte kat. Weten welke? Mail ons