Uitgelicht: Bengt Lindström

Bengt Lindström en de Olympische Spelen

In Nederland associëren we Bengt Lindström vooral met Cobra. Maar al zijn er zeker raakvlakken, hij was geen lid van deze beweging.

Lindström (1925-2008) werd geboren in Lapland. Het grootste deel van zijn leven verbleef hij in Frankrijk waar hij lessen volgde bij André Lhote en Fernand Léger. Toch bleef de invloed van Lindströms geboortegrond altijd nadrukkelijk aanwezig in zijn werk. Afbeeldingen van monsters, goden en maskers voeren terug op de Lapse legendes over mystieke wezens.

Met heldere kleuren en vaak dik opgebrachte verf heeft Lindström een onmiskenbare signatuur. Na zijn overlijden bewaakt het Comité Bengt Lindström de artistieke erfenis van een van de Zwedens bekendste kunstenaars.

Het werk van Lindström in onze collectie maakt deel uit van de Olympic Centennial Suite uit 1992. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Barcelona bracht het IOC een verzameling uit van vijftig grafische werken door toonaangevende kunstenaars. Elk kunstwerk verscheen in een oplage van 250. Uit de Olympic Centennial Suite biedt Reynaert Art ook grafiek van Helmut Middendorf en Corneille aan.