Uitgelicht: Jerome Mesnager

Geen witte mannen

Jérôme Mesnager was aanvankelijk meubelmaker maar ontwikkelde zich tot een graffiti-artiest van naam en faam. Zijn onmiskenbare handelsmerk is een witte gestalte. Een symbool van licht, kracht en vrede, aldus de kunstenaar.

De witte mannen van Mesnager bevinden zich over de hele wereld. In sommige delen van Parijs – denk aan het 20e arrondissement – zie je er meerdere tijdens een wandeling. Ook op de Chinese muur kregen de witte mannen een plek.

En wat te denken van Georgië? Batumi is een booming badplaats aan de Zwarte Zee. De architectuur is – zacht uitgedrukt – nogal kitscherig en zou in Dubai of Las Vegas niet misstaan. De Alfabet-toren is een treffend voorbeeld. Tijdens een wandeling over de boulevard kan de 130 meter hoge toren die symbool staat voor het unieke karakter van het alfabet en de inwoners van Georgië niemand ontgaan. Ook mij niet in de zomer van 2019. Bij het naderen van de toren doemden tot mijn verrassing steeds meer vertrouwde personages op: letterlijk tientallen witte mannen van Mesnager.

Corps blanc, Mesnagers werk in onze collectie is atypisch. In klein formaat schilderde hij een complexe compositie op geoxideerd staal. De afbeelding lijkt geïnspireerd op de Leeuwenjacht van Rubens. Geen witte mannen dus, maar zonder meer een intrigerend werk.