Pierre Alechinksy

Pierre Alechinsky (1927, Brussel) volgde een opleiding in toegepaste grafische kunsten, (boek)illustratie, typografie en fotografie. In 1947 startte hij zijn schilderscarrière en vond een eerste solotentoonstelling plaats. Twee jaar later sloot Alechinsky zich aan bij Cobra. Hij nam deel aan de Cobra-tentoonstellingen in 1949 en 1951.

Samen met Christian Dotremont vormde Alechinsky de drijvende kracht achter de Belgische afdeling van Cobra. Ook was hij organisator van ‘Les ateliers du Marais’, een roemrucht Parijs trefpunt voor tal van kunstenaars. Alechinsky stopte veel tijd in organisatorisch werk en de redactie van het Cobra-tijdschrift. Pas na het uiteenvallen van de beweging kwam zijn productie echt op gang.

Alechinsky verdiepte zich in de Oosterse kalligrafie, een terugkerend item in zijn werk. Hij exposeerde over de hele wereld en werd meermaals bekroond. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag in 2007 organiseerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel een overzichtstentoonstelling van Alechinsky’s 60-jarige carrière.