LA II

LA II staat voor Little Angel. Zijn werkelijke naam is Angel Ortiz (1967) die ook werkte als LA 2 en LA Rock. Hij is een grafitti-artiest die naam maakte in de jaren 80. Ortiz heeft Puertoricaanse roots en groeide op in de Lower East Side – een jongen van de straat. Vanaf zijn dertiende werkte hij regelmatig samen met Keith Haring die hem beschouwde als gelijke, als een verwant kunstenaar. In veel van Harings werk is de tag van LA II terug te vinden (Google beide namen en bestudeer de afbeeldingen – een leuk tijdverdrijf).

Keith Haring verwierf wereldwijde bekendheid. Hij stierf in 1990 en voor zijn werk worden miljoenen betaald. Met Ortiz ging het bergafwaarts. Hij raakte verslaafd aan heroïne, werd regelmatig gearresteerd en bracht een aantal jaren door in de gevangenis. Pogingen om (financiële) erkenning te krijgen voor Harings werk waaraan hij bijgedragen heeft, bleven tot nu toe zonder resultaat.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2008 voegde Ortiz zonder toestemming zijn tag toe aan een muurschildering van Haring. En in 2011 kreeg hij een maand gevangenisstraf voor het aanbrengen van graffiti in Manhattan. Nog altijd is Ortiz als kunstenaar actief. En langzamerhand komt er meer oog voor zijn artistieke en creatieve invloed op het werk van Keith Haring.